ضمیمه جلد چهارم: بازی های عسلی و عسل های بدلی (نقش بازی در تربیت کودک) از مجموعه "من دیگر ما"، کتاب بازی بازوی تربیت است که در آن 140 بازی برای کودکان در سنین مختلف به تفکیک سن آموزش داده شده است تا والدین با بازی های مختلف آشنایی کافی را داشته باشند.
این کتاب به دو بخش کلی تقسیم شده است. در بخش اول بازیهایی معرفی شده که مناسبِ مرحلۀ نوزادی تا کامل شدن توانمندیهای کودک است. بخش دوم نیز به بازیهایی میپردازد که متناسب با زمان کامل شدن توانمندیهای کودک است. در بخشی از کتاب میخوانیم: برخی از این بازیها را شما باید انجام بدهید و بچهها تماشا کنند. برخی را هم باید انجام بدهید تا بچهها یاد بگیرند. برخی هم اشتراکی هستند. تشخیص این موارد آسان است؛ پس اگر ما یک بازی را به شما آموزش میدهیم، به این معنا نیست که همیشه بچه باید تماشاچی باشد. از یک زاویه، همۀ بازیهایی که در اینجا آموزش داده میشود، در این سه دسته قرار میگیرد: اول: بازیهای بدون وسیله؛ دوم: بازی با وسیلههایی که در خانه وجود دارد؛ سوم: بازی با تهیۀ وسایل ساده. برخی از والدین به اشتباه گمان میکنند بازی بدون اسباببازی، برای کودکان جذابیتی ندارد؛ در حالی که بازیهای بسیاری وجود دارد که بدون هیچ وسیلهای انجام میشود؛ اما برای بچهها خیلی هم جذاب است.
گزیده کتاب
گزیده کتاب
چند ماه پیش از این رهبرانقلاب در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نگرانی چندبارۀ خود را از تهاجم فرهنگی غرب ابراز داشته و در همین راستا نسبت به ترویج بازی های سنتی تأکید ورزیدند. ایشان در این دیدار فرمودند: « ما بچّه های خودمان را که اَلَک دولَک بازی میکردند که تحرّک داشت و خوب بود، گرگم به هوا بازی میکردند که کار بسیار خوبی بود و ورزش بود و بازی و سرگرمی بود، یا این چیزی که خط کشی میکنند و لیِ لیِ میکنند - بازیِ بچّه های ما اینها بود - آورده ایم نشانده ایم پای اینترنت، نه تحرّک جسمی دارند، نه تحرّک روحی دارند، و ذهنشان تسخیر شده به وسیله ی طرف مقابل. خب بیایید بازی تولید کنید، بازی ترویج کنید، همین بازی هایی که بنده حالا اسم آوردم و ده تا از این قبیل بازی [که ] بین بچّه های ما از قدیم معمول بوده را ترویج کنید؛ [این ] یکی از کارها است، اینها را ترویج کنید.»
گزیده2:
«می دانم که خسته اید از سختی تربیت، اما بدانید که این بازی ها بازوی تربیتند. بازوهای قوی را برای بلند کردن بار تربیت یاری می کنند. امتحانش که ضرری ندارد. می شود چند روزی هم که شده درِ خانه دلتان را به روی این بازی ها باز کنید. باور کنید مهمان های خوبی هستند. دلِ این بازی ها به حال بچه های شما می سوزد. این ها، هم فکر بچه های شما را به کار می اندازند هم جسمشان را به تکاپو. دلشان را به شما نزدیک...