مقتل مقرم، کتابی مستند و مفید پیرامون حوادث غمبار کربلا می باشد. نویسنده کتاب، علامه سید عبد الرزاق موسوی مقرم از علمای بزرگ معاصر بوده که برخی از اساتید او عبارتند از: سید محسن حکیم، آقا ضیاء الدین عراقی، سید ابوالحسن اصفهانی، میرزا محمد حسن نائینی، آیت الله خوئی، علامه محمد جواد بلاغی. این کتاب با نگاه نقادانه یک فقیه نوشته شده و نویسنده قضایای مختلف را با نگاهی فقهی تحلیل کرده است یکی از مهم ترین نکات در این مقتل، بررسی مسائل تاریخی، کلامی و معرفتی واقعه عاشورا می باشد.
کتاب مقتل الحسین (ع) مرحوم مقرم بسیار محققانه تالیف شده و گفته های مورخین و محدثین را درباره امام حسین (ع) ذکر کرده، همچنین حادثه کربلا را به خوبی بررسی و اطراف و جوانب نهضت امام حسین (ع) را تحقیق نموده است. این کتاب شامل: علل قیام سیدالشهدا (ع)، حرکت امام حسین (ع) از مدینه تا کربلا، حوادث ایام عاشورا و حرکت اهل بیت (ع) از کربلا به کوفه و شام و بازگشت به مدینه منوره و سایر مباحث مرتبط با حادثه عاشورا می باشد.
سید عبدالرّزاق بن محمد موسوی مُقَرَّم مشهور به مقرم، (متولد ۱۳۱۶ قمری در نجف اشرف) عالم شیعی قرن چهاردهم هجری است. شهرت او، به خاطر تألیف کتابهایی درباره زندگی خاندان پیامبر (ص) است.
انگیزه تألیف
درباره مقتل امام حسین(ع) کتابهایی تألیف شده است، اما منبع و مأخذ این گونه از مقاتل، مورد اعتماد نیست. ابوالفرج مطالب کتابش را از زبیریان و امویان گرفته است. طبری نیز روایاتش را از مجاهد و سدی اخذ کرده است. دیگران نیز مطالب خود از امثال حمید بن مسلم و دیگران نقل کردهاند که شاید خیلی مورد اعتماد نباشد. مقرم سعی کرده است مطالب این کتاب را از منابع مورد اعتماد نقل کند.[۱]
معرفی کتاب/ مَقتَلُ الحُسَین(ع) معروف به مقتل مُقَرَّم + دانلود
محتوای کتاب
به طور کلی کتاب در هفت بخش تنظیم شده است:
بخش اول: مقدمهای درباره نهضت امام حسین(ع).
بخش دوم: داستان کربلا.
بخش سوم: خروج از مدینه.
بخش چهارم: حرکت به سوی عراق.
بخش پنجم: روز عاشورا.
بخش ششم: شهادت اهل بیت.
بخش هفتم: حوادث بعد از عاشورا.[۲]
منابع کتاب
مؤلف در بخش اصلی که مقتل است مطالب خود را از کتب و مقتلهای مختلفی چون خوارزمی، مثیر الاحزان، نفس المهموم، تذکرة الخواص، تاریخ طبری، ارشاد المفید، لهوف و امالی صدوق جمع آوری کرده و گاه مطالب ضعیف را از کتبی چون اسرار الشهادة نقل میکند. در اثنای کتاب نیز اشعار و مراثی شاعران معاصر را ضمیمه کرده است.[۳]
ترجمه و چاپ
این کتاب را مرتضی فهیم کرمانی ترجمه کرده و انتشارات سیدالشهداء در ۵۹۹ صفحه به چاپ رسانده و در اختیار علاقهمندان قرار داده است.
این کتاب چندین بار چاپ شده که برخی از چاپهای آن از این قرار است:
نسخه انتشارات "دلیل ما" که توسط آقای مهدی انصاری قمی تحقیق گردیده و در سال ۱۳۸۷ شمسی در ۴۹۳ صفحه چاپ شده است.
نسخه انتشارات "شریف رضی" با مقدمه فرزند مؤلف که در سال ۱۳۹۱ قمری در ۴۰۷ صفحه چاپ شده است.[۴]
پی نوشت:
1- مرکز تخصصی ائمه اطهار.
2- فهرست کتاب.
3- ترجمه مقتل مقرم، ص۲۸۲.
4- مرکز تخصصی ائمه اطهار.
منابع
* مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین(ع)، بیروت، مؤسسة الخرسان، ۱۴۲۶ق.
* مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین(ع)، ترجمه: محمد مهدی عزیز الهی کرمانی، قم، نوید اسلام، ۱۳۸۱ ش.
* کتاب شناخت سیره معصومان، مرکز تحقیقات رایانهای علوم اسلامی نور.